Erwin Wurm – Big Psycho X 2010

Deze serie gaat over de sculpturen van de ArtZuid route in Amsterdam te verbinden met rouw. Verlies is onlosmakelijk verbonden met het leven. Liever staan we hier niet bij stil. Rouw is de keerzijde van de liefde en iets wat je lief is verliezen doet pijn of het nu gaat om overlijden, werk, scheiding, gezondheid of toekomstverwachtingen.

Officieel luidt het spreekwoord: ‘onder veel zorgen gebukt gaan’, maar wie kent niet de woorden: ‘Gebukt gaan onder….’ en dit kan onder anderen zijn het verlies, verdriet, schuldgevoel, schaamte, spijt of schuld. Deze sculptuur doet mij denken aan gebukt gaan onder schuldgevoel, schaamte en spijt. Wat voelt dit zwaar op je schouders. Wat ik maar al te goed herken, en jij: “herken jij het ook?”

“Had ik maar…..”, is een vraag die bij velen door het hoofd gaat en zo ook bij mij na het overlijden van mijn partner. Zeker in het begin denk je vaker, had ik maar dit of dat gedaan, dan was het anders gelopen of misschien niet gebeurd. In mijn geval belde ik Paul en ging de telefoon al over, en ik legde de hoorn terug, omdat een collega naar mijn bureau kwam om iets te vragen. Ik dacht, ik bel later wel terug. Helaas was er geen later meer. Achteraf begreep ik dat het rond die tijd gebeurd is, dus ik was waarschijnlijk net op tijd of net te laat. Ik zal het nooit weten.

Je kunt je schuldig voelen over dingen die je gedaan of juist nagelaten hebt. Je denkt dat je iets had kunnen doen, waardoor het niet gebeurd zou zijn. Weet wel dat je schuldig voelen niet wil zeggen dat je ook schuldig bent.

Na verloop van tijd, kan het gebeuren dat je schuldgevoelens krijgt omdat je geniet van iets, bijvoorbeeld als een nieuwe geliefde in je leven komt of als je je weer even gelukkig voelt.
Ontken deze schuldgevoelens niet en als je erover wilt praten, neem gerust contact op. Uiteraard mag je ook een berichtje onder deze post achterlaten of als het veiliger voelt stuur gerust een persoonlijk bericht.