De functie van huilen bij verlies

De afgelopen week had ik individuele gesprekken voor de lotgenotengroep rouw. Twee vrouwen vertelden dat ze sinds het overlijden van hun man iedere dag huilden. Dit bracht bij mij herinneringen naar boven over hoeveel ik huilde in mijn rouwproces. Over de functie van huilen na verlies, culturele aspecten, wetenschappelijke en psychologische inzichten gaat deze blog.

Huilen mag?
Afhankelijk van de cultuur en het gezin waarin je bent opgegroeid en hoe je ouders met emoties c.q. huilen omgingen; heb je geleerd of huilen getolereerd werd of niet. We zien dat huilen tegenwoordig minder onderdrukt wordt. Dit is een goede ontwikkeling. Hierin kan het ook nog uitmaken of je man of vrouw bent, omdat er vroeger een overtuiging leefde; “mannen huilen niet.”

Niet kunnen huilen
Bij verlies komen er een scala van emoties voorbij, zoals verdriet, boosheid, angst. Als we geleerd hebben onze emoties onder controle te houden, gaan we tranen verdringen.
Het is beter het verlies en de pijn aan te gaan, dan het weg te stoppen. Als je het te lang negeert, kan het zich op andere manieren uiten. In het ergste geval kan het je leven verstoren, door bijvoorbeeld overwerkt te raken of ziek te worden.

Balans vinden
Soms wil je niet met het verlies bezig zijn, omdat dat de pijn en de tranen weer oproept. Afleiding is daarbij een wenselijk en normaal gegeven bij verlies.
Volgens het duale proces model van Stroebe en Schut is het een slingerbeweging tussen het bezig zijn met het verlies en afleidende activiteiten.

Huilen lucht op en kalmeert
De psycholoog Alex Goetz deed onderzoek naar de invloed van huilen op het lichaam. Verdriet veroorzaakt stress die zich opslaat in je lichaam en door te huilen, vermindert je stress level en wordt je kalmer. Het overgrote deel van mensen voelen zich beter na het huilen. Huilen is een ontlading en zorgt voor opluchting.

Communicatie en verbinding
Als je verdriet hebt en huilt laat dit je kwetsbaarheid zien. Familie en vrienden kunnen je dan tot steun zijn. Laten zien hoe je je voelt, zorgt voor een diepere relatie met de mensen om je heen.

Tot slot
Merk je toch dat je vastloopt in je verdriet en je hebt behoeft om hierover van gedachten te wisselen, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.