Gevoelens rond de sterfdag
Elk jaar als de sterfdag van Paul, mijn overleden partner, nadert zijn mijn emoties sterker aanwezig. De weken ervoor ben ik gevoeliger en emotioneler en er is niet veel voor nodig om mijn tranen op te wekken. Zo werd ik diep geraakt, omdat een goede vriendin mij uitnodigde om op de sterfdag aan een meditatie mee te doen. Ik merk dat ik blij ben dat ik zo’n meevoelende vriendin heb. Het raakt mij ook dat een van mijn broers en zus mij speciaal op de sterfdag bellen om te vragen hoe het met mij gaat.

Dit jaar is het elf jaar geleden en bepaalde aspecten beleef ik als de dag van gisteren, zoals de aaneenschakelingen van gebeurtenissen op de betreffende 26 mei en de tijd erna is meer op de achtergrond geraakt. Ik merk dat ik het verlies meer geïntegreerd heb in mijn leven en ik kan weer genieten van het leven.

Boosheid
Tijdens een vijfdaags therapeutisch proces werd er iets in mij wakker gemaakt en heb ik twee uur achter elkaar gehuild om Paul. Ik merkte toen pas hoe boos ik was dat hij mij had verlaten. Hij kon er toch niets aan doen? Ik had de boosheid gewoon weggestopt. Nu voel ik mij stukken lichter en vrijer. Ik ben een ballast kwijt geraakt en in mij heeft een verandering plaatsgevonden.

Golven van verdriet
Ik vergelijk verdriet met golven. In het begin kwamen ze kort achter elkaar en ik werd erdoor overrompeld en overspoeld. Ik wist me letterlijk geen raad met mijn emoties en het verdriet kon heel intens zijn. In de loop van de tijd, werden de golven van verdriet minder heftig. Ik kwam na een tijdje in rustiger vaarwater. Rond verjaardagen, feestdagen en/of sterfdagen kan ik soms  overvallen worden door een golf van verdriet. Op deze dagen sta ik weer stil bij de herinneringen en kan mijn verdriet sterker aanwezig zijn.

Mijn zingeving
Mijn betekenis en zingeving van het overlijden van Paul is, dat ik een opleiding tot rouw en verlies begeleider ben gaan doen.

“Het leven wordt achterwaarts begrepen en voorwaarts geleefd”, zoals de Deense filosoof Søren Kierkegaard zei.
Het leven is veel te mooi om niet geleefd te worden en ik begeleid je graag om ‘weer’ een stukje levenslust terug te vinden.

Hoe ervaar jij het en hoe ga jij om met de dood? Kan je er een betekenis aan geven en heb je zingeving gevonden?

met dank aan Hush Naidoo voor de foto.