Als iemand geboren wordt en als we opgroeien vieren de meesten onder ons de verjaardag als teken dat we weer een jaar ouder geworden zijn. Ik herinner me dat ik vaker op kalenders, die meestal op de wc hingen, geboortedagen en ook sterfdagen zag staan. Dit vond ik als kind heel apart, waarom zou je dat doen. Die persoon is er toch niet meer. Nu weet ik wel beter, sinds mijn vader en Paul, mijn vriend, zijn overleden heeft er een verandering plaatsgevonden. Opeens is de sterfdag belangrijk geworden en minder de verjaardag. De persoon die overleden is wordt namelijk niet meer ouder en de sterfdag wordt een nieuw ijkpunt.

Hoe zit dat dan met feestdagen. Dagen waarin de liefde en lief zijn voor elkaar centraal staan en die we met familie en geliefden willen doorbrengen. Als ik terugdenk aan kerstmis vroeger thuis, dan stond gezamenlijk en gezelligheid voorop. Meestal zaten we met 15 man aan tafel, uiteraard met heerlijk eten en lang (na)tafelen.

Opeens breng je deze dagen zonder hen door. Het doet pijn, het gemis is zo voelbaar. Je had ze er graag bijgehad. Kerst en Oud en Nieuw zonder hen is niet hetzelfde. Dit kan verschillende oorzaken hebben, overlijden, echtscheiding, ziekte, ruzie of wonen in een ander land.

Deze video, in het Engels, hoe speciale dagen invloed hebben op onze rouw, geeft het goed weer.

Wat voor omstandigheden jij je in bevindt en wat je ook gelooft, ik wens jou fijne dagen van vreugde, reflectie en eigenliefde.

 

BBC Stories: Like Minds on BBC iPlayer

'You don't get over grief, you just learn to have it as part of your life.'This analogy of how we deal with bereavement is spot on.

Geplaatst door BBC iPlayer op Zondag 22 april 2018